Jumaat, 29 Januari 2010

Adik=Aimy

Hari ni kata bibik, Aimy buang air besar dalam sinki hahaha. Bibik nak basuh selepas dia buang air besar dalam daiper. 4-5 ketul besar najis adik jatuh dalam sinki hahaha. Yerlah menangis jer dari pagi tadi..sakit perut nak membuang. Sembelit seperti selalu. Tapi yang pelik kalinya, walau sembelit.. aimy berjaya mengeluarkan sendiri.. Mungkin ubat titis ke mulut (masuk dalam susu) itu membantu... Alhamdulillahh... Kata bibik, kelam kabut dia mengutip dengan plastik najis adik hahaha. Ni tadi sebaik naik atas, aku salin daiper dia...terus basuh lagi. Kiranya dah 3 kali kut dia yak hari ni... suatu kepuasan baginya, hinggakan asyik tidur dari petang.

Hmm aku benarnya nak cerita hal Rabu lalu. Kami ke DEMC. Aimy ni ikutkan tak sihat betul lagi. Suhu di pagi hari meningkat 38C ke atas. Tapi selepas mandi, suhu dia akan turun antara 37.3-37.9C. Oleh kerana sabtu lepas dah check darah, darah tu cuma ada virus yang tak perlu dirisaukan.. Kali ni Dr Koshy minta kebenaran kami untuk buat pemeriksaan air kencing. Biasanya mereka letakkan plastik yang berupaya menakung air kencing. Tapi kerangkalian itu sungguh sukar. Alesha dulu pun pernah dicuba sedemikian rupa masa berumur 11 bulan. MAsa tu dia demam berpanjangan seperti aimy juga. Ku tanyakan doktor, apa punca sekiranya dia ada kencing doktor? Kata Dr Koshy, "biasanya baby yang sembelit, akan juga ada kesan kencing kotor". OOOooooo baru ku faham... ingatkan salah cuci tut dia ke, salah makan ke, salah daipers ke...hehe.

Akhirnya doktor decide, nak cucuk tiub ke dalam tut aimy dan keluarkan air kencing aimy. Kami dikehendaki naik ke tingkat 3. Ada bilik khas di sana. Proses ini sungguh menyeksakan aimy.. kasihan dia.. melolong kesakitan. Tapi apa nak buat dek.. ibu terpaksa benarkan doktor buat begitu. Kalau tidak kita tak tahu apa sakit adik. Kata doktor, kadang insan istimewa seperti adik... memang lari sedikit suhunya.. Tapi kalau dah mencpaai 38C dan ke atas... something wrong somewhere katanya. Kebetulan ibu terfikir dah sekian lama soalan yang sentiasa bermain di fikiran, terluah akhirnya.. "Adakah sembelit Aimy berkaitan juga dengan abnormal structure dia doktor?".. Doktor angguk dan say "YES... kemungkinan besar memang ada kaitan" huhu.. Jawapan yang sebenarnya ibu tak mahu... :((. Sedih pula walau ibu tak pamerkan waktu itu.. Air kencing aimy dapat diperolehi 2 bekas dengan cepatnya bila proses itu dilakukan.. yang kesian, sampai terkeluar najis cair pabila aimy terlalu menahan sakit.

Ketika perjalanan ke DEMC, sempat borak pasal Alesha dan Adani yang 'asyik' menonton tv bila dah duduk di rumah ni. Hmmm takut addicted yang melampau pula...huhu.. Risau aku. So aku cakap kat cik abg, kita block rancangan kartun tak berfaedah nak? kasi Playhouse Disney jer ada... " CIk abg jawab "unsubscribe jer kartun tu senang..." hmm aku kesian pula pada Aimy.. aku rasa playhouse disney tu sesuatu yg boleh stimulate dia. WaAllahualam. Tp tengah kami berdua berborak tu, Alesha menyelit "ibu jangan block semua, yang 2 tu ibu jangan block ya?? boleh tak??" aikk faham plaks dia hahahaha...

Malam ni, cik abg balik lambat lagi. Rasanya dah 1-2 minggu cik abg asyik balik lambat. Bila ada renovation kat ofis dia jer... sure begini. Bukan saja balik lambat, sabtu ahad pun kerja.. hmmm. Aku takde hal, cuma adakala...beberapa perkara dia suruh kita tunggu dia.. adakala pula anak-anak yang tunggu dia. MAcam tadi, budak-budak ni tak mahu naik atas tidur. Nak tunggu ayah juga. Nasib baik homework nak buat gak walau asalnya nak tunggu ayah balik mana yang belum buat lagi tu. Aimy pula tak selesa, kejap tidur..kejap merengek. Aku pulak dah lama menahan nak buang air besar. Adusss...terkemut-kemut aku hahaha. Akhirnya terjadi menonton cerita seram MIRROR... huhu takut gak hahahaha.

Tadi sempat ke Speedmart beli susu Aimy yang dah habis. Cik abg janji semalam nak beli susu anak-anak utk stok 1 bulan hari ni. Tapi kalau dah dia pun balik dah kul 12++ mlm...apakeheinya kan hehe. Tadi aku kembali pada brand susu yang kami mula perkenal pada Aimy selepas susu ibu. Frisolac Gold pulak, last week try Mamex Gold.. saja test semula sebab ia memang jelas ada kandungan oligofruktose yang membantu usus yang sihat dan menggalakkan pembuangan yang baik. Tapi Mamex tu Aimy macam kurang suka jer... tak tau laa betul ke idak.. Tapi memang seksa dia nak habiskan sebotol, tambah kalau semata susu. Kalau ada campuran ubat, huh lajusssssssssss...!! Sekejapan licin lincau! hahaha. Tu yang tukar frisolac Gold laks, mana tau dia suka dan pembuangan najis kembali ok seperti dia baru 1-2 bulan dulu.

Tempohari ada kawan lama terlepas bicara, "kau ni sombong laa tak nak jumpa". Hmmm sombongkah aku? Aku tetiba terkesima. Kenapa yang dia boleh berkata begitu? Adakah semata kerana aku tidak dapat hadir mana-mana gathering yang mana-mana rakan anjurkan? Aduhai.. hmm tolong jangan bicara tentang sesuatu kalau tak faham hujung pangkalnya.. Dunia aku kini dah berlainan. Aku tak sampai hati nak bersuka ria sewenang-wenangnya sedangkan anak di rumah tak sihat dan perlukan perhatian. Untuk aku mengambil cuti dan mencuri masa ke arah lain pun aku dah rasa amat bersalah pada anak-anak.. Lagikan pula aku nak tinggalkan mereka semata nak berjumpa kawan lama...hmmm. Susah nak diterangkan.. hanya Allah yang tahu hati ini...

Akhir-akhir ini aku terkenangkan perasaan ketika 'bercinta'... bagai terasa-rasa indahnya dunia... berbunga hati, ceria hari.. hehe.

Apa pun jam dah menunjukkan 2.56am... tidurlah permaisuri.. (wahh perasan hahaha.. bagai terngiang suara jamal abdillah mendendangkan lagu yang merdu itu... )

Rabu, 20 Januari 2010

Kisah dan Tauladan...

Terngiang pula lagi tema rancangan kanak-kanak, KISAH DAN TAULADAN hehe... Suka gak tgk rancangan tu walau anak-anak tak khusyuk... ibunya yang lebih hehe.. Tapi sekarang dah tiada kut rancangan kanak-kanak tu.

Lama dah nak menyambung taip entri ni.. tapi aku kurang sihat, jadi cepat saja mengantuk, dah tak boleh berjaga tetengah malam menulis seperti biasa. Hujung mingguku juga sibuk saja.. entah apa dibuat tak tahu laa..hahaha. Tapi memang tak sempat langsung aku membuka notebook ku ini. Hari ini (Rabu 27 Jan), aku MC. Aku jangkit dengan Aimy, Adani jangkit dengan aku, Alesha juga..

Berbalik pada tajuk perkara. Sejak kebelakangan ini aku asyik terdengar cerita berkaitan fitnah dan hubungan terlarang. Apa nak diperkatakan sebenarnya, hmmm...sesiapa pun boleh terjerumus. Huh nauzubillah.. sedangkan alim ulama pun teruji, inikan kita yang begitu nipis imannya. Kadang kala lagi kita kuatkan iman, lagi kita kuatkan pendirian, lagi kuat kita diuji. Ayat Ankabut dalam Al Quran selalu terngiang di benakku bila setiap kali terdengar cerita begini.

Pergaulan dewasa ini, banyak yang benarnya tidak dibenarkan dalam Islam tapi dijadikan 'perkara biasa' pasa masyarakat umum. 'Sporting' kununnya. Kalau bujang sesama bujang, tu memang biasa.. Apa yang luar biasanya bila bujang sama yang dah kahwin dan yang dah kahwin sesama yang dah kahwin. Hmm tak cukupkan yang ada untuk dilayan? Ada masa lagi nak melayan yang lain?

Kadang kala, kita terlalu ambil ringan.. Selalu terdengar ayat begini "alaa officemate gua jer.. apa ada hal takat minum kat kantin bersama?" atau "alaa isteri dan suami kami dah lama sesama kenal.. takde masalahnya kalau kami keluar minum sekejap". Banyak lagi situasi yang boleh MENDATANGKAN FITNAH, yang memulakan sesuatu yang kita sendiri tak jangka. Apa yang perlu kita buat? Apa yang aku terfikir... :

1. Sebolehnya HINDARI FITNAH. Contohnya, elakkan keluar berdua berlainan jantina walau depan khalayak ramai.
2. Jangan mulakan LAYANAN yang terlalu baik dan terlalu mengambil berat.
3. Hindari selalu berhubung dengan berlainan jantina di luar situasi yang memerlukan. Contohnya, menelefon dan saling membalas pesanan ringkas di luar waktu pejabat, atau tanpa asalan yang kukuh.
4. Jangan terlalu berfikiran terbuka mengenai hubungan berlainan jantina pasangan di luar perkahwinan.
5. Selalu lakukan aktiviti bersama pasangan
6. Sentiasa berdoa ada mawaddah dan rahmah yang Allah limpahkurniakan buat kita sekeluarga.... aminnn

Hmm apa pun, kita cuba sehabis baik mencambahkan bunga-bunga dalam perhubungan kita.

Aku postkan saja topik ini dulu...sebab dah lama disimpan... dah naik basi haha..

Selasa, 19 Januari 2010

No idea...


Aku kegersangan idea menulis, dek kesibukan di pejabat.

Hanya aku dapat katakan.. tempohari aku tertidakpuas hati dan tertinggi suara sikit dengan bibik bila 2-3 hal anak-anak yang buat ku ralat.. huhu.

Tempohari juga, ralat sangat bila sampai di HKL petang sabtu jam (3-4 petang)- Farmasi Pesakit Luar HKL.. aku tidak bawa pulang apa-apa ubat aimy, hanya ku bawa kekecewaan. Rupanya untuk ubat mata, hanya boleh hari bekerja dan waktu pejabat sahaja. Adakah maksud dia weekdays tu Isnin-Jumaat sahaja, atau waktu bekerja itu, termasuk hari Sabtu sebelum pukul 12?? Aduhh keliru aku.. Apa pun sungguh aku kuciwa... huhu. Manakan sempat nak pergi HKL pada waktu kerja? Dah laa parking jauh, nak balik nanti dalam jem saja dah berjam. Dah tentu ambil masa banyak. Nak cuti? alahai sayang pula cuti semata nak ambil ubat. Nak minta tolong kawan cik abg lagi?? Malu dahhh.. huhu.

Aimy tak sihat balik ni.. risau aku. Dengan sembelitnya tak reda walau kami dah tak bagi inhaler last week. Mungkin kena cuba tukar susu lagi..dan lagi. Sampai bila nak harapkan ubat atomic/enema tu huhu.

Dek kerana aimy tak sihat, dan bibik ada tersilap bab ubat.. aku secara rasminya menaip dan printkan detail ubat dan masa yang patut diberi pada aimy. Ku letakkan di pintu peti sejuk.. magnetkan jer. Ada juga senarai kerja yang ku magnetkan bersama. Tapi paling utama, aku beli EAR THERMOMETER bagi memudahkan pengambilan dan pemantauan suhu badan Aimy. (Dah bibik asyik kata adik tak demam ).. Thermometer lama ku, agak old skol.. lama sangat menunggu result. Mungkin juga dah rosak (selepas dikerjakan sebab nak tukar bateri).. Mungkin juga tak stabil di bawah armpit Aimy.. Maklumlah, mana reti diam. Tambah terasa ada benda di bawak ketiak.. hehe. Aduhai, bertambahlah bil CC aku bulan ni.. Tak pernah bil cc aku ada outstanding amount.. selalu dikosongkan sebelum sampai hujung bulan.. kali ni naik mencanak.. aduhaii.. Takpelah..demi anak².

Aimy dah genap 9 bulan. Pencapaiannya ok juga laa walau masih belum ikut standard. Dia dah leh capai itu ini yang dia mahu. Asyik angkat buntut dan badan.. tapi geraknya tidak hehe. Makan dah banyak - tapi cuma nestum, beraknya takmo..ditahan-tahan. Berat macam bertambah jer.. hehe. Rambut belakang macam makin nipis.. awat ek?? Badan makin panjang. Cermin mata kadang ok pakai, kadang ditarik buang.. hehe. Macam makin silau pada cahaya matahari bila pakai cermin mata.. (cian aimy). DAh lama tak jumpa Dr Koshy.. dek kami bertahan guna ubatan klinik jer kalau dia sakit.

Hmm.. makin berganjak umur Aimy, hati ku makin berdebar. Berdebar risau.. (sejak akhir-akhir ni, dada atas ku sering sakit..nape ?). Macam-macam terlintas di kepala. Dalam anak-anak kurang terkawal dan jadi makin kurang displin dek duduk rumah.. ada juga yang makin improve.. Terutama displin di meja makan.. hehe. Aku suka aku ada masa nak lebih bermesra dengan anak-anak berbanding sebelum hehe.

MIL baru balik dari Sabah dan Bandung/Jakarta.. banyak gak souvenir kami dapat.. Terima kasih makk..! hehe.. Surprise gak mak mertua aku belikan aku macam². Selau tak gitu hehe. (semua menantu dapat laa hehe).

Tengahari tadi aku ikut boss dibelanja dek vendor - makan.. perghhh memang MELANTAK di Black Canyon!! hahaha.. Kena paw habisan vendor kekekeke.

Haritu cik abg kantoi dengan anak-anak, bila anak jumpa sesuatu di dalam bakul motor ayahnya kekkeke.. Hmm tapi buat aku bengang jer.. bila laa... hmmm.. huhu sedih.

Adani hari ni buat kelakar.. dah keluar umah nak gi tadika ngan ayahnya.. sesama dengan kakaknya.. boleh dia patah balik bersama ayahnya. Pelik!! Kata ayahnya, dia nak pergi dengan ibu juga. Aduhai, dah laa ibu dah lambat, hujan pula tu. Tapi biarlah.. mood dia pun tak ok hari ni.. Pagi dah nangis, mungkin akibat dia tak tido-tido walau dipaksa semalam. Lewat tidurnya. Bila ditanya, kenapa Adani tak nak pergi skol ngan ayah? dia jawab "Adani kan girl, mana ayah boleh hantar.. ayah boy"... lorr itu jer sebabnya.. ?? bertuah tul kekeke. Dah aku dok uruskan aimy yang demam, buh ubat mata, pam segala.. hari ni lambat gi kerja...begitu juga hantar adani.. dah rasa berat nak tinggal aimy. Tapi terpaksa gak gi keja dah tengah banyak kerja.. Aimy pun dah turun suhunya.

Rupanya malam tadi, cik abg citer.. Adani haritu sebelum tidur ada borak ngan ayahnya.. sesambil nak tidur laa.. Ayah dia tanya "boleh tak ayah jadi teacher adani?" dia jawab "Tak boleh, sebab ayah boy". "haa kalau gitu, boleh la ibu jadi teacher adani?"..dia jawab... "mana boleh, ibu gemuk.. nanti tak muat pintu nak masuk" cik abang ketawa besar.. Amboiiii sakan dua beranak gelak ekkk.. sampai hati adani huhuhu.. Tapi tadi tanya, (cik bag yg suruh tanya, tanpa ku tahu kenapa cik abg suh tanya).. "Adani, boleh ke ibu jadi teacher adani?" dia jawab.. "BOLEH..!! Ayah yang tak boleh, sebab dia boy" amboii cover baikkkkk punya ek.. hahahha. Takut ibu majuk laa tuh hehehe. Dah laa haritu buat lawak asyik suh kita speak english.. pastu dia bantai cakap german kekunun english.. ntah apa-apa dicakapnya buat orang geli hati jer kekeke.

Tadi masa makan malam bertiga (cik abg lambat sangat balik surau, kami terpaksa makan dulu dah anak-anak lapar).. Adani laa start tanya "siapa tahu apa warna sayur??" pastu mula laa sesi soal jawab warna dan angkat tangan dan gelak ketawa.. Sekali aku saja tanya.. "Siapa tahu apa warna gigi??" Adani kelam kabut angkat tangan sambil jawab "PUTIHHHH"...diikuti Alesha.."HITAMMMMM" hahahahaha... aku terus gelak sebab dah tau ...dia maksudkan gigi dia yg rongak tinggai tunggul jadi hitam tu laaa wakkakakkaa

Hmm aku nak cari bekas cermin mata aimy laa.. takde casing laks.. dia bagi yg plastik jernih tu jer.. casing thermometer baru pun nak cari gak.. hehe.

Ok laa chiow.. malas dah nak taip lagi.. dah 2.00 pg.. wajib tidor!!
video

Jumaat, 15 Januari 2010

Facebook | Tika Sab


KFC ZInger Tower menjadi lunch di tengahari khamis. Memula malas nak beli.. Tapi tgk nachos yg tergudas tu haha. Tapi sos lime yg jadi spoil pada aku kekeke. Apa pun alhamdulillah kenyang bangat..! Dah lama tak lunch heavy, jadi semacam rasa perut... too full..!! haha.

Bila cik abang bgtahu balik lewat, aku cuba sampaikan awal ke rumah. Sampai jer, tengok Alesha dan Adani agak jauh dari rumah...selang 5-6 rumah agaknya.. uikk jauh depa gi. Ntah apa dimain dengan anak-anak jiran tanpa pantauan.. huhu. Bibik ni, dia ingat jam 5 boleh bagi keluar bebudak ni. Pada aku kalau boleh sekali pun... kena ada yang melihat di luar.. Ni dia duduk di dalam rumah..sambil masak, sambil tengokkan Aimy yang tidur.. Aduhai, risau aku..hmm. Tapi kalau tak bagi, kesian pula bebudak ni tak berkawan sepanjang minggu.. tambah kalau kami balik terlambat huhu. Mereka dah biasa jumpa kawan tetiap hari di nursery sejak kecil.. tu depa cam culture shock sket sepanjang hari dok rumah.. aduss dilema aku..

Aku ajak mereka berdua ke kedai. Nak beli roti dan nestum benarnya. Sekali bebudak ni, macam-macam diminta.. Nasib aku kata takmo, tak cukup duit...tau depa letak balik huhu. Sorang puas hati dapat nestum, sorang puas hati dapat biskut tiger dan choki..

Rupanya budak bertuah dua orang ni tak mandi lagi.. Aku kerah mereka mandi selepas habis mereka makan choki. Alesha mandi dengan Adani.. perkara biasa kalau dah mandi 2 orang, akan main dalam bilik air laa jadinya. Ntah apa mereka buat aku tak pasti, sebab aku dok tengokkan Aimy sementara bibik nak solat maghrib. Dah agak lama sket mereka dalam bilik air, tetiba dengar macam Alesha menangis.. sebelum tu dengar mereka dok ketawa dan borak apa ntah jer.. Ingat Alesha main-main, atau berlakon... (dah suka benor berlakon kan). Tapi kali ni 1st time dengar Alesha menangis macam kesakitan+ketakutan sangat.. (selalu adani jer yg nangis kena buli kakaknya). Kelam kabut aku berlari pergi tengok, Astaghfirullah..... ALESHA TAK BOLEH KELUAR DARI BALDI/TIMBA..tersekat sendiri.. nak gelak ke, nak marah ke, nak biar?? gggggggeeeraammmm jadinya huhu

Korang bayangkan laa.. dia duduk masuk dalam baldi tu, dan elok duduk mencangkung penuh dalam baldi.. tak sedor diri dia dah besar panjang... baldi tu laks jenis sederhana kecik tu.. kalau belajar akrobatik china ok laa jugak. hahaa rasakan laa kan.. huhu. Melolong minta tolong ...mula minta tolong adiknya.. pastu marah adiknya jangan jirus dia lagi dalam tu.. sekali dah adiknya cam panik, tak reti bila kakaknya suruh tarik...Apa lagi, dok panggil ibu...ibu... tolongggg... bibiknya baru nak usai solat maghrib ... Aku memula takat pegang tangan dia dan suh dia tarik tangan aku, tak boleh.. cuak giler dia.. tau takut...! Sekali aku try pula kepit sket baldi ngan kaki aku.. pastu dua tangan aku tarik dia ke atas.. NASIB boleh keluar.. Alhamdulillah.. Kalau tak, leh masuk paper esok kalau terpaksa minta bantuan memana.. kekekke. Tu laa akibatnya orang suh mandi dari petang tak mandi2.. Bibiknya ajak mandi, buat tak reti jer masing-masing. Bertuah tul anak-anak aku nih hmmm.

Ingat balik nak gelak rasa... rugi tak amik gambar, tambah tengah melolong sakit tu hahaha. Adus rasa nak pecah perut bila dikenang kembali. Tu ayah dia tak tahu lagi tu... Kalau tak jadi bahan laa dia hahaha. Kalau amik gambar leh jadi kenangan tua-tua sok... tunjuk kat anak dia kakakkaa..

Rabu, 13 Januari 2010

Macam-macam...




Sabtu petang lepas, bibik tanya keputusan FOMEMA.. Ye tak ye, lupa pula aku nak tengok online resultnya. Tengah malam tu aku buka website fomema.. terkujat aku bila dah ada result.. Tapi konpius aku.. sebab dia tulis 'SUITABLE, proceed to imigration'. Alahai pelik lask haha.. Last macam-macam aku explore nak tahu kesahihan. Tapi tak jumpa pun reportnya, cuma jumpa FAQ...so faham laa terms2 yang digunakan di dlm web tersebut. Patutlah bibik tak senyum sangat.. risau dia takut tak lepas hehe. Bila aku bagitahu LULUS... suka sangat dia haha. Rupanya ada kisah hal medical di sana.. Kak Ina baru cerita siang tadi di opis.. Hmm baru depa bagitahu lepas dah sampai?? Aduhai.. huhu. Aku minta tolong cik abang jer bawa passport ke imigresen untuk endorsement. Nama majikan dia, tapi aku yang uruskan dan bayarkan dari A-Z.. tu yg geram tu haha. Dia banyak benar alasannya kalau suh gi.. rimas punya pasal, aku gi jer sendiri hehe.

Bibik makin hari makin belajar dan aku pun senang hati. Cuma bab ubat mata Aimy, memang dia takut nak bagi yang ointment tu.. Yerlah, kalau tak hati-hati tercucuk pula mata Aimy. Dah laa dia tak reti diam. Tau jer orang nak letak ubat kat kelopak dalam bawah mata..dia dah gelupur.. huhu.

Rasanya dah lama kami kurangkan inhaler dan terus tak pakaikan. Kesian dia.. so biarlah dulu melainkan kalau nampak nak jadi teruk semula batuknya. Sekarang ni alhamdulillah tak kerap sangat batuk. Cuma bab sembelit ni takde reda sangat. Tukar susu lagi ke ek? huhu.. HAritu dah beli dah betik. Sekali masa nak potong, teringat aku dedulu masa kecik..ayah tak bagi makan betik.. SEJUK katanya. So tak jadi aku nak bagi Aimy.. Last belikan apple gak buh dalam bubur nasinya. Bila tak blend, tersedak dia. Bila blend, tak berapa mau dia bila terlalu cair halus. So topup nestum laks dalam bubur dia.. baru nak makan hehe.

Alesha sakan membelasah nestum adiknya. Sampai aku terpaksa belikan nestum lain khas utk dia. Nak beli yang orang dewasa punya takut dia tak suka.. kang sape laks nak makan.. tak pasal aku gak kang yang kena habiskan huhu. SO beli laa yang lebih kurang aimy punya.

HAri ni angin cik abang naik bila alesha menconteng merata nama dia 3 beradik huhu.. kat seat basikal, kat dinding luar tepi 'main' door, kat almari dapur, kat lantai dapur, kat meja.. aduss memang cari nahas laa huhu. Jenuh nak hilangkan..

Adik aku dah pindah ke rumah sewa dia dia Taman Kosas ahad lepas. Dia bawa barang yang penting-penting dulu. Banyak lagi barang yang ditinggalnya. Budak berdua tu tak bagi Cik E nya pindah.. sedih mereka. Maklumlah, takde kawan main, kawan buli, dan yang rajin melayan belikan oreo dan coklat untuk mereka huhu..

Kami sekarang tengah plan mana nak beli dan dapatkan stok ikan segar yang dekat, murah dan mudah akses ke lokasinya. Ikutkan dalam kepala kami dok ingat kat Kuala Selangor dan Pasar Borong Selangor jer.. Tapi cam jauh jer dedua. Pastu sure kena pergi pagi, takkan tengahari baru nak gi.. dah tentu habis ikan hehe. TAdi tengahari borak ngan boss, dia kata ada pasar tani area Seksyen 17 Shah Alam tiap pagi sabtu. Ok gak katanya. Hah...bolehlah aku pergi nanti...cuba tengok dulu camne jualan ikannya...fresh ke tidak dan harga berpatutan..

Ingat nak sambung menjahit langsir weekend lepas... tapi banyak hal pulak sabtu tu. Ahad pula aku dok ala senggugut dan lesu.. so lepak jer laa...MAsak dan jaga aimy jer la aku.. lelain bibik dah tolong buatkan. Ingat nak basuh toilet aku (yang lain bibik dah basuhkan).. tapi dok tak larat...tak terbuat pun huhu.

Aku benarnya risau masa depan kerja ku...hmm. Entah laa.. Tak tau nak fikir dan buat apa.. huhu. Sape ada kerja kosong tu, war-warkan lah pada ku ;) hehe. Hmm macam mana laa masa depan anak-anakku nanti.. Sekarang kerja dah mula tak stabil dan susah nak cari yang lain. Tambah cam aku ni.. dah lebih sket umur, skill technical dah outdated, dah anak 3, badan pun dah gumuk.. alahai.

Ni dah seminggu dah aku batuk.. Adani laks selsema.. sinus kut dia..semedang bersin. Alesha laks suka tenyeh mata... Adani suka tenyeh hidung... hahaha

Aimy asyik terjaga dan rengek jer ni..sakit yut nak yak la tuh...alahai cian anak ibu.

Rabu, 6 Januari 2010

Lesu mengemaskini...dah seminggu berlalu haha





Cam blur lak apa nak citer.. hmm.. ni gara-gara dapat surat petang selasa lepas laa.. Bukan saja adani tido awal, ngan aku sekali 9.30 dah tido selasa malam rabu tu hahaha.. Tak pernah gini...rekod tul.. Letih + ngantuk sangat. Adani laks, sejak bersekolah ni, walau tengahari dah tido, malam awal dah tido hehe...

Entry ni 2 perenggan dah ku taip rabu lepas.. Tapi tak bergerak isi kandungannya, apatah untuk aku posting. Asal buka jer notebook, aku jadi blur, mengantuk, letih dan pastinya tak leh nak fokus dengan apa saja.

Isnin 04 Jan 2010
menyambung minggu yg hectic.. Awal bersiap nak hantar anak-anak ke Tadika masing-masing. Dah tadika berlainan kan.. tu yg kena cepat. Tapi alhamdulillah, anak-anak pun excited.. kejut bangun dan suruh mandi, laju jer buat hehe. Terutama Adani laa.. hehe. Dah siap semua, tak nak makan dan tak nak susu mereka berdua.. punya tak nyabor..! haha. Dalam 7.50am.. pergi hantar Alesha dulu. Tak ramai aku tengok, tak macam tahun lepas yang aku rasa penuh dengan parents yang menunggu dan membayar. Tengok kat notice board depan, Alesha dimasukkan ke kelas 6 Elegant. Ada 2 sahaja kelas 6 Years. Dalam kami menyemak senarai nama kelas.. ada sepasang insan yang memabwa kotak kecik dan buku yang mengandungi list nama. Aku syak mereka Syafika dan Zainal yang akan membawa van untuk anak-anak pulang. Aku terus tanya dia, betulkah mereka seperti yang aku rasa? Bila betul orangnya, terus aku bayar dan sign di bukunya. Settle satu lagi perkara alhamdulillah.

Ingat kat atas kelasnya, ajak Alesha naik atas.. Gi kat kelas yang ku jangkakan.. sekali itu untuk 4 tahun, pergi ke kelas sebelahnya.. Teacher yang ada situ, suruh aku gi ke kelas lama Alesha.. Aku dah musykil, takkan masuk kelas 5 Years semula. Aku tengok lain macam, aku tanya teacher yang ada di situ.. katanya di bawah.. Jumpa teacher yang tunjuk kelas alesha lama tadi.. dia minta maaf, terlupa alesha dah 6 tahun untuk tahun ni. Akhirnya ke bawah semula, pergi ke kelas yang dahulunya untuk kanak-kanak 4 tahun. Tak besar mana kelasnya.. Tapi ok laa. Tengok Alesha duduk dendiam... aku pun say good bye kat Alesha sambil amik gambor mana sempat haha. Teachernya pun tak layan sangat aku, so aku pun buat hal sendiri hehe. Tengok Alesha jap, terus keluar.

Nampak sangat Adani dah tak sabar, dia menunggu kat luar Al Husni dengan ayahnya...sibuk suh cepat hehe. Sampai di Krista, nampak dah ada parents berdiri di porch. Merenung ke dalam, sesambil ada yang mendaftar dan melayan anak yang nak masuk dan tak mahu masuk kekeke.

Kami disambut, ditanya nama..diberi tag...dan adani terus disuruh tanggal kasut. Teacher dia speaking jer, diam jer adani...aku suruh baru dia buat dengan lemah gemalai.. haha. Masuk jer, teacher tunjuk mana kelas dia.. Kami pun masuk laa.. suh dia dok jap, aku amik gambor. Dah amik gambor, letak bag kat almari dia. PAstu kena tunggu kat living hall. Aku duduk jap depan dia sambil amik gambor dia. Sekali Teacher Anne (Pengetua Krista) suruh aku keluar...haha. Aku pun cakap kat adani, ibu nak balik..adani belajar rajin²... dia angguk² hulur tangan nak salam sambil borak jap. Pastu aku babai...dia pun babai. Bagitahu dia kena balik naik van...suka jer hehe. Tunggu di luar..cam kejap sangat datang dah nak balik, apakehei...so aku saja lepak lagi haha. Tunggu situ saja tengok gelagat Adani dan bebudak lain yang baru masuk tadika.. Masa mereka dah berkumpul beratur, aku masuk jap bila ada peluang hahaha. Ada yang buka pintu grill, aku masuk amik gambor...ahaks. Peduli apa org nak kata apa...janji dapat gambor adani. Suka laa adani, ibu amik gambor dia haha. Tak lama, depa dah beratur.. dah cukup semua..mereka berjalan macam anak itik masuk ke kelas masing². Cik abg suruh amik gambor kut tingkat kelas (bila aku merungut tak dapat amik gambor dlm kelas masa teacher ngajor).. ishh mana boleh.. bilik belakang nun...segan nak jadi mamarazzi laks haha. So kami pun terus balik.

Call klinik² yang ku pernah pergi dan tahu ada FOMEMA, untuk buat Fomema maid. Ingat nak terus pergi, rupanya kena daftar dulu di Fomema sendiri. Laaa mana cek tau!! hahaha. NAsib call dulu. Call kak ina tak berjawab. Last tak confident, nak tahu detail dan info yang betul, aku buka notebook... mula google FOMEMA! Cari Fomema Shah Alam terutamanya, sebab kata assistant clinic tu tadi kat Shah Alam ada. Puas aku surf, alhamdulillah dapat info yang dikehendaki. Ku catatkan apa yang perlu dibawa dan bagaimana prosedur yang perlu ku lalui serta alamat Fomema Shah Alam. Lepas minum sket, layan Aimy sket... terus keluar. Ingat nak ajak cik abg sekali, tapi kang takut tak sempat balik sebelum kul 12. Nak tengok anak-anak ok ke tak naik van. Jadi seperti biasa, akaaakkkkk juga yang urus segala bab maid ni kekeke.

Masa nak keluar dari kawasan rumah, ternampak kat shoplots baru ada PosLaju Servis. TErasa nak singgah, saja tanya...kut boleh beli wang pos kat situ. Rupanya kedai baru buka.. apa pun tak jalan lagi servisnya haha. Ternampak pula kedai stationary yang ada khidmat photostat. Singgah masuk. Mak aii... berasap dalam kedai.. huhu. Bau benda sembahyang India. Mulut aku laks tak sengaja terkeluar cakpa "aikk banyak asap?" Senyum jer pembantu kedai berbangsa India tu. Aku nak cover berbahasa, "sembahyang untuk kedai baru buka ya?" Dia iyakan hehe.. PAstu mula laa borak. Ramah budaknya.. ok laa. Photostat passport bahagian nama dan entry dan copy calling visa. Ok laa 10sen sekeping. Kalau kat PKNS paling murah 15sen sekeping. Kalau aku tau kena ada copy dokumen itu ini, aku cilok photostat opis jer hahaha.

Dalam perjalanan ke Kompleks PKNS Shah Alam, singgah Pejabat Pos Shah Alam. Mak aii ramainya umat...huhu. Dapat no giliran yang bermula dari no 2***... sedangkan yang kerap naik yang bermula dari no 1*** dan 3***, boleh tak geram? haha. Apa pun aku kan setia. Setia menunggu walau apa pun terjadi. Tak kuasa aku nak cari post office du tempat lain. Kang yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran. So nunggulah di PO dengan jayanya. Nasib tak lama menunggu, biras aku call. Dok tanya khabar maid dan Aimy. Pastu bergossip laa kami apa lagi hahahha. Bergossip hal keluarga belah mertua kami laa kekeke. Bergayut sampai no aku naik laa kiranya, sampai depan kaunter baru cakap "kita sambung lain kali ek, dah depan kaunter ni" hehe.. Beli wang pos RM190 (RM192.30 termasuk komisen wang pos). Terus keluar menuju Kompleks PKNS pula.

Ya Allah apahei pulak depa tutup jalan masuk parking dalam Kompleks PKNS ni plak?? huhu...Jenuh aku berpusing nak cari parking. Last termasuk belakang SA Convention Hall. Tak jumpa parking, nak laa parking illegal. Sekali nampak dari cermin tepi, ada pak guard laju menuju ke arah aku haha. Aku pun dengan selamber, start engine semula... keluar dari situ haha. Pusing balik...termasuk balik area sama dek termasuk susur yang salah haha. Pusing laa sekali lagi, kali ni aku berhati-hati sekali lagi untuk masuk susur yang betul. Terus masuk parking tepi SACC. Alahai parking pun tak berapa ado. Malas buang masa pusing kali ke 3, aku masuk jer mana yg ku rasakan muat untuk iswara ku haha. Settle!!... Berjalan kaki laa ke Kompleks PKNS. Masuk ikut belakang ni rasa jauh nak ke lif area tepi KFC tu. Sekali aku fikir, takkan di situ jer ada lif? Bila aku tengah berjalan di kaki lima belakang kompleks tu, terpandang ada signage kecik menunjukkan 'Pesuruhjaya Sumpah'. Aku rasa, mesti ada tangga atau lif di area tu. Aku nak try naik kut situ. Tak larat aku nak jalan jauh sementelah kaki sakit + pakai sandal yg tetiba rasa longgar dan cam nak tercampak ke depan haha. Masuk kawasan tu, ternampak toilet...alahai salah ke aku ni? sekali pandang ke kanan...haa ada pun lif..ALhamdulillah Allah permudahkan. Kebetulan aku betul haha. Naik lif dengan seorang perempuan yang membeli air kotak dan sedikit kuih. Pastu di tingkat 1 ada seorang pekerja butik masuk dengan trolly penuh dengan baju kurung yang dah siap. Aku senyum jer pada semua.

Sampai di tingkat 3, kebetulan ketiga-tiga kami keluar lif. Perempuan yang sorang ni, laju jer keluar. Aku pun kunun laju...pastu cam blur bila keluar. Cam tak pernah aku sampai ke tempat ini.. huhu. Aku patah balik dan tanya pada perempuan yang sorong trolly baju tu tadi. Tanya dia, dia tahu tak fomema di mana? Dia tunjukkan...tu haa yang pintu kayu terbuka yang kakak tu masuk (perempuan yang beli air kotak naik lif sama aku tadi). Cepat aku berterima kasih pada gadis butik tadi dan terus ke arah yang ditunjukkan. Ku nampak perempuan tadi masuk ke dalam fomema dan terus ke pejabat belakang kaunter Fomema. Ya Allah, kalau laa aku tanya perempuan tadi.. kan leh follow jer dia haha. Tapi dia pun cam diam jer dan nak cepat..segan laks nak bertanya. Sampai jer, aku tercengang cari tempat ambil nombor. Kebetulan mesin nombor, bersebelahan dengan tempat borang. Terus ku ambil 2 borang. Isi dulu borang.. Tanya org yang sesama mengisi borang, betul ke aku isi. Nasib aku dah catat nama doktor, klinik dan code doktor...so tak perlu lagi aku tercari-cari klinik yang hendak ku namakan seperti beberapa orang lain. Cepat jer aku mengisi borang.

Dalam aku mengisi borang, baru aku perasan sijil medical checkup dari negara origin aku tak buat copy...alahai. Tanya uncle India yang berdiri sebelah aku dok menunggu permohonan dia. Dia kata, you suruh mereka buatkan copy jer. Aku cakap laa, dah sesiap tulis di dinding tepi mesin photostat 'Tiada perkhidmatan photocopy di sini'. Segan laa aku, kang tak pasal kena marah depan orang ramai "tarak baca ka??" hehehe. Tapi uncle tu bersungguh suruh aku takyah gi bawah cari photocopy service.. Dia suruh minta tolong org Fomema tu jer. Dah aku cakap malu segan, takut kena marah. Dia bersungguh pula suruh aku gi tanya staff di kaunter 5. Dia kata staff tu baik, you nak tanya apa pun boleh.. nak minta tolong pun boleh. Dia tarak marah punya hehe. Aku dalam segan, pergi laa juga ke kaunter 5 tu. Siap uncle tu kata..jangan takut, takde kena marah punya laa.. hehe. Aku tanya staff tu, aku dah buat semua copy dokumen yang dia hendak, kecuali medical check-up origin.. Staff tu terus jawab "takpe puan, takde pun takpe". Huh memang tak rugi bertanya... ALHAMDULILLAH haha. So aku terus menunggu dengan tenang hehe.

Lama gak menunggu baru nombor giliran dipanggil. Satu-satunya staff lelaki di situ yang memanggil nombor ku. (macam gaya adik aku si Haire jer haha). Dia amik permohonan aku, dan disuruh duduk dulu. Tunggu lagi. Cuba berbual dengan perempuan muda yang duduk sebelah aku. Tapi macam dia tak sudi nak berbual. Jadi aku pun tak jadi nak bercakap. Layan laa tengok orang seperti selalu...observe tengok perilaku insan-insan hehe. Pejabat Fomema ni simple sungguh.. cam adhoc punya opis haha. Tengok tv, cam takde yang menarik perhatian. Jadi aku asyik dok tengok orang. Tengok orang yang terbongkok² melihat senarai klinik di papan kenyataan yang penuh di dinding kiri dan kanan fomema tu... hehe. Tak lama, kena panggil semula. Dah siap semua form yang perlu ku bawa ke klinik. Itu saja ke? tanya ku... Itu saja kata dia. Dengan perasaan lega aku keluar dan terus balik ke rumah.

Sampai di rumah, anak-anak dah balik dari tadika. Alahai missed nak tengok mereka naik turun van hehe. Tadi sempat suruh cik abg amik gambar mereka turun naik van. Tapi cik abg pun ala tak sempat, dek tak jangka van akan ambil Alesha dulu hehe. Sebab pagi tu dia cakap ambil kat Krista dulu. Cik abg aku gi laa Krista dulu. Rupanya dah jadi sesi cik abg mengejar van hahahahaha. Aduss siap buat stunt tu break emergency depan pagar umah kami sampai terkejut muka En Zainal hahaha (nanti aku upload gambar hehe).

Borak ngan cik abg pasal cermin mata Aimy. Dah call bahagian optometri HKL. Cermin mata Aimy dah siap. Tapi kalau nak ambil, kena ambil sebelum jam 3.30pm (memana hari la). Tapi aku, pas gi sana sini...tetiba tak larat dah nak ke HKL.. bila membayangkan jauh dan jenuh nak cari parking dan menapak di area HKL yang begitu besar tu huhu. Sampai umah pun dah 12.20 tengahari.. nak keluar semula tengah panas ni...aduhai... bercinta!! Jadi aku minta cik abg tolong. Asyik aku jer yang selesai semua hal.. hehe. Tetiba dia dapat idea nak minta tolong kawan dia amikkan cermin mata Aimy dan nanti depa jumpa di mana-mana. Kami bank in duitnya jap lagi. Sekali kawan dia call semula. Cakap guna duit dia dulu, dan dia akan ke opis cik abg pas keje nanti.. Lagi suka laa cik abg, mudah keje dia kekeke. Aku pun lega dengar. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan kami. Rezeki Aimy agaknya ;). Cik abg half day, so dia masuk kul 2ptg. Pukul 12.45 dia dah keluar umah. Petang balik bawa cermin mata Aimy hehe. Terus sibuk bagi Aimy pakai.. Comelkah?? hahaha... kelakar cute kut haha.

Aku bagitahu pada bibik, malam ni nak bawa dia pergi medical check-up. Aku takut diatak faham english, jenuh pula aku fikir nak translate 'medical check-up' hahaha. Pemeriksaan kesihatan bibik..! hahaha.. Benarnya dari 2-3 hari sebelum aku dah bagitahu. Bibik Ana argue kenapa nak diperiksa lagi, kan dah diperiksa di Medan. Siap dia sibuk tunjukkan Sijil medical check-up dia. Aku tahu, aku pun ada 2 copy haha. Aku cakap, jangan takut bik... kalau sihat...apa nak takut hehe. Memang dia risau sesungguhnya haha. Macam-macam dia cakap, cam takmo gi. Aku kata, mana boleh..ni undang-undang Malaysia..memang kena buat sekali lagi hehe.

Malam, lepas maghrib aku dah siap nak keluar. Cik abg ajak makan. Kebetulan adik aku belikan satay. Huhu makan dulu laa aku haha. Tanya bibik, dah siap ke? tak siap lagi rupanya.. takut laa tuh!! kekekke. Sementara bibik siap..sempat aku makan. Bibik pun dah makan (dia buka posa - dia posa sunat haritu). Aku melengah makan ingatkan nak tunggu cik abg siap. Sekali rupanya dia suh aku jer yang gi, patutlah dia tak siap²..! Bertuah tul cik abg...semua suh aku jer buat sendiri. Kununnya dia nak jaga aimy, malas bawa aimy keluar.. hmmm saja laa tuh! Aku pun terus laa keluar ngan bibik dan anak-anak berdua tu. Hairan budak berdua tu, apsal nak bawa bibik ke klinik. Bibik sakit ke ibu? haha

Sampai klinik dah 8.35-8.40 mlm gitu. (Siang tadi aku dah tanya, nak buat FOMEMA boleh sampai jam berapa? Asst klinik kata sampai kul 9). Assistan klinik yang bertugas malam tu kata, aku dah lambat datang. Asyik dia tengok jam dan bincang ngan kawan dia. Aku tanya kenapa? Tak sempat ke? Tadi siang dah tanya...cakap sampai kul 9. Pastu dia jawab, hari ni busy kak...hari Isnin. Tapi dah sebab biasa kat situ, dia kata takpelah dia buatkan jer. Sementara menunggu bibik diperiksa itu ini (urine, darah, x-tray, mata, berat dan tinggi.. aku jiwa kacau bila anak-anak melasak tak hingat dalam klinik...aduhai..sakit jantung ibu!!. Masa dalam bilik xtray...lama bibik menunggu doktor. Ntah macam mana, staff klinik yang baru masuk ntah dari mana (isteri doktor)..lalu ...tengok suis lampu bilik xtray terbuka, dia tutup. Terjerit laa bibik aku kat dalam hahaha. Aku cakap kat isteri doktor tu, ada orang kat dalam. Gelak dia yang dah sampai ke bilik belakang klinik. Bibik aku laks, punya takut...terjengul dia di muka pintu bilik x-tray...bagitahu kat aku takuttttt hahaha. Aku bukakkan semula lampu. Aku faham perasaan bibik, dah laa suspen nak buat medical check-up (takut tak lepas), kena tanggal segala pakai baju khas laks dalam bilik x-tray, pastu tempat orang lagi.. tunggu lama lagi, gelap tetiba laks..sape tak takut hahahhaa

Tapi kejap jer pun, 9.15 mlm dah settle urusan medical check-up FOMEMA bibik. Kata asstnt klinik, dalam seminggu siap. Dia suh call fomema, atau boleh check sendiri online. Aku angguk jer, sebab dah tahu hehe...hasil dari mentelaah pagi tadi haha. Keluar jer dari klinik, terus tuju Mydin Mall. Ada benda nak dibeli. Suka laa anak-anak. Tapi tahap menakal dan melasaknya, memang menduga jiwa raga...aduss... siap bergaduh nak duk kat seat trolly. Adani leh nangis bebetul depan escalator.. yang alesha leh tolak adik dia ngan selamber. Orang pula ramai yang nak lalu di situ. Apalagi, dengan tak malunya...aku ajak adani jalan takmo, pujuk alesha tak jalan...suruh turun takmo.. Aku heret angkat Adani ke tempat lain, dan suruh bibik surung troly ke tempat lain. Tak nak bagi jammed depan escalator yang memang dah memalukan aku huhu. Aduss bebudak ni... memang laa. Ada bibik, lagi mereka mengada huhu. Dalam nak beli 2-3 barang.. jadi 10-11 barang aku beli haha. Tapi semua keperluan, kalau ada kehendak tu ...anak yang punya. Sampai rumah dah kul 11++. Nasib dah makan hehe.

keboringan di opis tadi aku sambung update blog ini di lewat petang hehe.

ok bersambung di next entry ;)

Isnin, 4 Januari 2010

Excited..!!

Jumaat-Ahad.. macam2 berlaku. Busy jer aku sepanjang hari. Ada jer benda nak dibuat, walau dah ada maid. Tapi lega banyak laa bila tengok rumah kemas sentiasa..hehe. Cuma biasalah, pasti ada yg tak sempurna. Dia pun baru belajar, baru bercampur dgn orang Malaysia..kadnag misscomm la kut haha. Tapi ketidakpuashatian itu masih boleh dibicara dan ditegur sedikit-sedikit.

Kemudian, ada jer tetamu. Kejap parents, kejap BIL, kejap adik dan SIL.. Seronok leh bertenang layan tetamu satu persatu haha.

The best thing for the week.. lepas aimy mengeluarkan sembelitnya jumaat lepas... dia kembali normal membuang (harapnya berterusan)...alhamdulillah.. Sebabnya, kan dulu Dr Koshy kata Ventolin Inhaler yg buat dia sembelit kan.. Bebaru ni kami amik ubat kat klinik sebab dia selsema teruk, batuk... sekali doktor klinik kata full package rupanya.. ada demam sikit (terkejut aku, sbb tak rasa panas laks), tekak merah, kahak ada, batuk, selsema... So dia bagi 5 ubat.. ubat kahak, demam, batuk, selsema dan antibiotik. Aku ingat aku perlu cuba sepenuhnya ubat klinik. Aku stop semua ubat dari Dr Koshy kerana aku rasakan, badan dia dah terlalu mangli dgn ubatan yg Dr Koshy beri. Selsema dia gitu gak tak berubah malah makin teruk, dah tak berkesan agaknya.. (just my teori yg bukan doktor haha). So aku stop ubat kahak, selsema dan inhaler ventolin dan pulmicort dari DEMC. Alhamdulillah, aimy rasi dengan ubat klinik.. Dia semakin ok selsemanya, sembelitnya, kahaknya, demam hilang, tinggal batuk jer kekadang menjelma.. syukur alhamdulillah. Happy jer dia, selesa jer gayanya hehe.

Selera makan pun ok, terutama pada nestum. Aku baru belikan nestum beras+apple pada dia. Dah buatkan bubur, confirm reject. Bila dia nak nestum tu, excited bila nampak bowl... so lps ni boleh laa try buat bubur apple pula.. bubur berasaskan buahan dia lebih suka kut.. kalau sayuran...dia memang totally reject. Dah cuba bubur ngan sayur, ngan buah dan lauk pauk jer belum. Itu pun, Aimy dah MONTEL kembali hahaha..

Anak-anakku memang bertuah! haha. Jumaat kelmarin, mereka dah robohkan pintu almari baru yang baruku belikan dan letak di bilik maid (dah murah/cokia pun huhu)...huhuhu.. Aduhai menduga tul bebudak ni.. Kena laa sedas pada master mind, dan sipi pada follower.. Tu belum hal lain tu... aduhai, pening pala. Disuruh tengok buku, baca dan buat apa patut...takmo langsung masing-masing.. Sape tak geram..

Kalau basikal alesha tercabut pedal tak sampai 2-3 bulan.. ni basikal adani laks, pecah tayar kecik dibuat kakaknya.. aduhai.. Sesungguhnya bertuah... Basikal yg baru beli April 2009 dah jadi macam-macam.

Buat pertama kalinya siang tadi aku masak paru goreng berlado... hahaha...Menjadi laks tu...hahaha. Saling bertukar menu dgn maid.. Dia masak lemak cara dia.. Sedap jer kami makan hehe. Cik abg sibuk gak nak bg lauk dia.. apa lagi telur mata taruk kicap hahaha. Tetiba jer anak-anak suka telur kicap ayahnya haha.

Dari semalam aku menjahit dan terus menjahit... asalnya nak jahit dan buatkan tudung baru utk Alesha. Tudung tadikanya dah dihilangkannya.. ntah mana pergi tinggal 1. Kemudian nak gantikan zip uniform tadikanya yg dah rosak. Asyik tertangguh usaha ni sebab mencari kedai kain yg ada menjual kain yg sama warna, sama jenis dengan uniform tadikanya (custome made.. so takde jual di luar.. dan takde jual tudung sahaja). Kemudian seksa nak mencari zip... Mana nak cari kedai menjual barang jahitan area Subang Jaya/Shah Alam ek?? Pening...!! Dah tak jumpa zip, pakai jer apa zip ada di rumah haha...biru pun biru laa walau baju merah+hijau hahaha. Alesha kata cantik... so what? ;) hahahha... Tudung dia pun pelik aku jahit, bab jahit tepi pun main bantai jahit sendiri.. dengan getah di kepala, hahaha kelakar jadinya. Benang merah pun takde.. kekekke. What to do, Ibu setahun jarang sekali menjahit haha.

Kerja jahit menjahit berterusan dengan menjahit segala yang terkoyak, tertetas, dan tertangguh dijahit... contohnya LANGSIR RAYA 2008 hahahha. BAru dapat 50%-65% tadi. JAdilah... harap boleh disambung esok lusa.

Esok plannya nak hantar Alesha dan Adani ke tadika, pastu tunggu van mereka ambil. Kemudian keluar ke USJ buat Fomema maid, dan hantar maid dan anak2 balik. Aku pula, terus ke Imigresen buat endorsement... HArapnya semua berjalan lancar sementelah aku cuti. Kalau cermin mata aimy dah siap di HKL lagi bagus. Leh aku mencari masa gi sana amik jap hehe.

Adik aku yang duduk di rumah aku, bakal berpindah ke rumah sewa dia dan kawan2nya dlm seminggu ni. Dah dapat dah rumah katanya.. Sunyilah kami nanti, anak-anak suka mengekor pakciknya, membuli dan main bersama. Ajak tinggal sekali, katanya dah janji dengan kawan. Kalau tak dah jimat duit sewa umah dan makan sesikit.. Tapi biasalah, budak bujang.. hehe.

Aku ni dari hari ke sehari nak buat check list kerja-kerja di rumah dan hal anak-anak buat bibik... tapi asyik tertangguh. Bibik lak, ada kerja yg dia confident terus buat tanpa bertanya, dan ada yang dia tak confident buat sampai dia tak buat langsung wakkakaka.... Apa pun harapnya dia pembantu yg terbaik dan tahan lama buat aku sekeluarga amin.. Tapi bak kata kak ina dan kawan-kawan, kena pandai main layang-layang. Kadang dibiar lepas talinya, kadang ditarik-tarik semula ke bawah.. Bila tiba masanya, akan dibicarakan sepatutnya. InsyaAllah. Sesambil buat kerja dengan dia pun ada kami bincang ...so ok laa.. Nantilah aku tegur mana yg tak cukup dan terlebih serta takde tu hehe.

Ok lah, jam pun dah 2.45 pagi.. ;)

Sabtu, 2 Januari 2010

Kulu kilir...

Wah memang kehulu kehilir aku minggu ini.. dari hari isnin hal maid, Selasa pula.. aku menolong kelik ofis yang kehilangan kunci kereta. Dah puas mencari, tolong hantar dia ke USJ 9 pula untuk check-up glukos (dia preggy). Kemudian aku singgah ke Taipan nak masuk EON bank tak dapat bila parking takde langsung, dan bank pun reno sana sini. Pergi pula ke Post Office, renew roadtax. Kemudian ke Mydin mecari barang, juga handphone maid. Petangnya pula sibuk mencari starter pack maxis.

Rabu dari pagi busy di rumah, mengajar maid itu ini serba sedikit.. Petangnya ke Al Husni membayar. Pergi ke Krista mengambil bag, buku dan thumbler. Malam ke klinik membawa adani dan aimy yang kurang sihat.

Khamis busy dgn bfast pot luck di pejabat, get together ngan geng Kelab Isteri KMC di IOI Mall, mencari kain tudung alesha, zip pula tak jumpa. Malam ayahanda, makcik dan amree sampai.

Jumaat sibuk melayan aimy yang sembelit teruk sampai ke petang, Sempat lagi menyusun atur baju bebudak ni yang salah diletak dek bibik hehe..Petang ke IOI Mall, mak teringin nak jalan2 sebelum terus ke rumah Rimi.. Sakan makan di rumahh rimi.. macam2 ada.

Dan sepanjang minggu, anak2 tunjukkan belang huhu...


HUjan ynag turun tak menentu masa... alangkah bestnya dapat tidurr...huhu...

Catatan Popular